24 marca, 2008

Možno... skutočný príbeh


7.časť

,,Konečne učebnica ako má byť!“ potešila sa Svetlana, keď si prelistovala novinku z ponuky známeho vydavateľstva orientujúceho sa na cudzojazyčnú literatúru.

Už od rána sedela na seminári pre učiteľov anglického jazyka, ktorý organizovalo metodické centrum sídliace v krajskom meste. Mladá angličtinárka, pôsobiaca na súkromnom osemročnom gymnáziu v hlavnom meste, s oduševnením rovnajúcim sa výške honoráru, ktorý jej sľúbilo vydavateľstvo, rozprávala o svojich len a len pozitívnych skúsenostiach pri práci s ponúkanou učebnicou. Hoci sa Svetlane bridili priehľadné reklamné triky jednotlivých vydavateľských agentúr, tento krát ju prezentovaná kniha skutočne zaujala.

Nápadité grafické spracovanie a príťažlivé ilustrácie skvelo podčiarkovali aktuálne, vtipné a pre deti zaujímavé texty. Oceňovala množstvo dialógov a rozličných cvičení podnecujúcich rozvoj živého jazyka. ,, Tá kniha žije, je akurátne strelená a krásne ukecaná“, vytešovala sa v duchu Svetlana.

,,Prosím vás, bude učebnica dotovaná ministerstvom školstva?“ s nádejou sa opýtala zanietenej prednášajúcej. Nadšenie vyslankyne vydavateľstva na chvíľku, ale naozaj len na chvíľku, mierne pohaslo : ,,Bohužiaľ, nie...kniha sa síce dostala do užšieho kola výberového konania, a veľmi sme dúfali, že prejde, ale nakoniec vyhrala tá, ktorú v súčasnosti používate. Viete, lobbing funguje aj v tejto brandži... ! Ale nemusíte mať obavy. Ak rodičom rozumne vysvetlíte situáciu, myslím, že nebudú mať námietky a učebnicu pre svoje dieťa zakúpia. Na našej škole to takto funguje už niekoľko rokov.“

,, V Bratislave áno, ale u nás by to určite neprešlo!“ trpko si pomyslela Svetlana. Už mala s tým skúsenosti. A pri tom vôbec nešlo o insolventnosť niektorých rodičov. Vždy sa však našiel niekto, kto sa začal oháňať ústavou a právom na bezplatné vzdelanie a hlasovanie nakoniec dopadlo v neprospech jej návrhu.

,,Milé kolegynky, dovolím si vás upozorniť, že v prípade záujmu o učebnicu, je potrebné poslať objednávku ešte do konca júna. Viem, že je to šibeničný termín, ale ak chcete mať knihy k dispozícii už v septembri...“ Svetlana podvedome pozrela na displey mobilu a v duchu rýchlo spočítala dni zostávajúce do konca prázdnin. Už len tri týždne. Celkom nečakane ju prepadol už známy nepríjemný pocit. Akási tieseň či strach.
V skutočnosti sa nikdy netešila na prázdniny. Bála sa ich. Bála sa ticha, ktoré sa s príchodom voľných dní zrazu rozhostilo v jej byte. Bála sa dlhých letných večerov, keď sedela sama na balkóne a dychtivo sa snažila zachytiť každučký zvuk prichádzajúci zo životom kypiacich dvorov a ulíc. Čosi jej bránilo vyjsť von a pridať sa trebárs aj k susedom sediacim na dvore okolo dreveného stola, donekonečna chlipkať domáce červené vínko a potom sa do neskorých nočných hodín nechať unášať spevom prerušovaným občasnými výbuchmi smiechu...

Zvýšený ruch v miestnosti sprevádzajúci záverečné slová prednášajúcej ju vrátili do reality. Rýchlo si uložila písacie potreby do tašky a medzi prvými opustila miestnosť.

,, Ach, to je nádhera!“ nadýchla sa zhlboka, keď vyšla z budovy . Vonku prekypovala jar, vzduch plný všakovakých vôní omamoval zmysly a Svetlana zatúžila prebehnúť sa po zelenej lúke , ponoriť bosé nohy do zelenej trávy a celým telom nasávať energiu rodiaceho sa života. V okamihu sa rozhodla, že nepobeží na prvý autobus ako to zvykla robievať inokedy. Rýchlo zahnala pochmúrne myšlienky , ktoré ju prepadli pri predstave prázdneho bytu. Dnes nie, dnes nechce byť sama. Pomaly kráčala v ústrety už skoro letnému slnku a v duchu si kreslila predstavu dnešného popoludnia. Mala rada toto mesto, jeho námestie s výhľadom na majestátny hrad, kaviarničky, vyvolávajúce nostalgiu za starými časmi, čajovňu, s jej neopakovateľnou vôňou, starý obchodík s cudzojazyčnou a náboženskou literatúrou, v ktorom kraľovala staručká, ale čiperná pani a Svetlana mala dojem, že celá jej bytosť je presiaknutá múdrosťou kníh, ktoré dýchajú na ňu z políc a stačí jej krátky pohľad a presne vie, čo práve potrebujete. Tešila sa na popoludňajší ruch mesta, na chodníky plné ľudí, na to letné hemženie sa svedčiace o tom, že v uliciach vládne pohoda a všetko je tak, ako má byť.

V duši cítila zvláštnu pokoru, radosť a mier a napriek tomu, že bola sama, nemala pocit osamelosti. Byť anonymnou súčasťou životom kypiaceho davu bolo dokonalým naplnením jej predstavy o dnešnom popoludní.

,, Pani učiteľka, to je milé prekvapenie! Som nesmierne rád, že vás tu vidím!“
Svetlana neochotne, až s nevôľou prijala podávanú ruku.
,, Dobrý deň, pán Garaj.“
,, Zvláštna náhoda mi vás priviedla do cesty. V posledných dňoch som uvažoval, že vám zavolám. Chcel som sa opýtať na Filipa. Dúfam, že s jeho správaním je všetko v poriadku.“
,,Ale áno. Chlapci si uvedomili, že prestrelili a dávajú si pozor. Nemusíte mať žiadne obavy.
Ak by ste však mali záujem o podrobnejšie informácie, príďte, prosím, za mnou do školy.“
Svetlana považovala rozhovor za skončený a chcela sa rozlúčiť, no jej spoločník mal inú predstavu.
,,Pani učiteľka, bol by som veľmi rád, keby ste prijali moje pozvanie ...“

Nenechala ho ani dohovoriť a vychrlila zo seba najmenej tucet vážnych dôvodov, prečo nemôže...Na moment sa obaja stali účastníkmi akejsi prapodivnej slovnej hry s názvom Kto z koho, no v istej chvíli si Svetlana uvedomila aká je smiešna a detinská a keď pán Garaj veľmi zdvorilo a pokojne svoje pozvanie zopakoval, súhlasila.

17 komentárov:

germa povedal(a)...

ejha, no som zvedavá....
P.S. S tými učebnicami - veľmi dobre poznám.

Blueska povedal(a)...

Juuuj, tak to sa teším, keď budeš písať o tom rande :o)
Už sa asi opakujem, ale časť príbehov, keď sa hoc len v náznakoch čosi začína zamotávať, mám veľmi rada.

Silviah povedal(a)...

A je to tu! Nebude ten Garaj jeden z gentlmenov na ulici? Nechám sa prekvapiť. :-)

Anonymný povedal(a)...

och, koľká romantika sa tu črtá... :)

sas povedal(a)...

Prišla som sa Ti podakovat za povzbudive slova, no a tu konecne dalsie pokracovanie,na ktore sme cakali :)) A veru, stipka romantiky nezaskodi :)) Zvýšila si nase napatie a ocakavania :))
Vzdy pri kazdom novom pokracovani spominam, ake to bolo byvavalo.. :))

palculienka povedal(a)...

tak tie ucebnice anglictiny sù asi vsade rovnaké, nezaujimavé a bezùcelové, bez cviceni, textov, len napratané teoriou! presne ten isty problém tu màm s dievcatami, v knihe ani jedno cvicenie, len kde tu nejaky text, tak na stvrt strànky! no musela som to napisat, lebo ma to rozculilo presne ako Svetlanu, ked som si ich prezerala! :) No a tesim sa aj na to romantické rande :)

femma povedal(a)...

ge, palculienka - čo sa týka učebníc, je to ,,beh na dlhé trate"... momentálne je situácia taká, že našim odborníkom došlo, že učebnice , ktoré sa začali používať po zamatovej, sú predsa len pre cudzincov a nezodpovedajú potrebám našich žiakov...
je tu návrh, že by ich mali tvoriť naši autori - tých je však nedostatok a chýbajú aj financie
takže nové učebnice sú v nedohľadne :-(
1.apríla idem do BA na seminár s touto tematikou - som zvedavá, čo novésadozviem:-)

femma povedal(a)...

Blu,Rosa, Sas,Palc - aj ja prajem Svetlane, aby sa aj na ňu usmialo šťastie a vymotala sa z tej samoty:-) len tá jej divná povaha - no neviem!!:-)

femma povedal(a)...

silviah, definuj ,,gentlmen na ulici", mohlo by to byť celkom zaujímavé:-)

Silviah povedal(a)...

Chlap, ktorý sa správa príjemne, galantne, dokonca až jemne naliehavo, avšak iba k cudzím ženám. Tá jeho to doma veru nemá jednoduché.
Zaujímavé by to mohlo byť. No i rizikové - ak by Svetlana neodhadla choré pozadie jeho ega.
:-) Femma, to je, samozrejme, len jedna možnosť...

Aventerra povedal(a)...

my si musime kupovat knihy sami a nik sa nas nepyta. aj ked nie sme z bratislavy. uz len ucebnica franiny - 500 sk. ale socialnym pripadom poziciavaju profesorky. takze niet problemu. :)

ps: super, ze ma svetlana ... ,,rande'' :)

luna povedal(a)...

... no konecne som sa docitala az sem :)... sikovne ti to pise ;)... tak sup sem s tym rande... :)

w-abt povedal(a)...

Nechcem o angličtine, som trvalý začiatočník :) ale mal som možnosť zúčastniť sa vyučovania po 2 roky - rok vyslovene konverzačný prístup, druhý rok zameraný na gramatiku... nebe a dudy. Prvý rok mi dal 95% z toho čo viem, ten druhý skoro nič. Nie som proti gramatike, ale ako doplnok, vysvetlenie ku konverzácii... a ešte na vysvetlenie - konverzačný prístup mali učitelia spoza mora, ten gramatický naši...

motýľ povedal(a)...

femma, zlato, tak vytlacia uz tie knihy? a co svetlana? bolo rande? preco nas tolko napinas? :)))

Unknown povedal(a)...

motýlik, hanbím sa - sľubujem, že akonáhle začnú prázdniny, už aj píšem:-))

luna povedal(a)...

Femma,ty jedna betarka ;):))... zase som zhltla dve casti naraz... su skvele napisane... velmi putavo a bez zbytocnych slov navyse ;)... vzdy na konci nechavas citatela v napäti a to je dobre ;):))... tesim sa na pokracovanie :)

luna povedal(a)...

joj, jaka som ja trubka /to z toho stresu mam vypadky:P/ :))... aspon mas dokaz, ze sa tvoj pribeh da citat viackrat... s odstupom casu je stale putavy ;):)