12 marca, 2007

O nahote II


...odpozorované zo života


V noci sa jej narodilo dieťa. Dievčatko.
Maličké – 2,90 a 49 cm. Ale je zdravé.
Všetko je v poriadku. Je šťastná, dojatá, neustále sa jej chce plakať. S láskou a nehou myslí na to malé stvoreniatko. Už ho aj videla, ukázali jej ho hneď po narodení. Maličké nahé telíčko lesknúce sa od krvi a hlienov.
A hneď ho aj odniesli kamsi do útrob pôrodnej sály.
Znovu ho uvidela až ráno. Okúpané, čistučké, pevne zabalené v bielej perinke. Drobné rúčky a tvárička. A hlavne ústočká. Tie sú najdôležitejšie. Od prvej sekundy života komunikujú so svetom. Vždy presne vyjadria, čo stvoreniatko potrebuje. Neomylne nájdu cestu k teplučkému mliečku.
Dni na pôrodnici boli rovnaké. Život tam plynul v trojhodinových intervaloch. Tri hodiny čakania, potom kŕmenie . Iné starosti nemala. Všetko ostatné zabezpečovali sestričky.
Konečne idú domov. Tešila sa , ale kdesi vo vnútri cítila aj strach. V rodine už dávno nebolo malé dieťa a ona nemala žiadne skúsenosti.
V spálni položila biely batôžtek na posteľ. Jej muž stál pri nej. Obaja si uvedomovali, že až teraz patrí dieťa naozaj len im.
Opatrne rozbalila zavinovačku. Užasnutá si obzerala nahé telíčko dieťaťa.
,,Bože, aká je maličká,“ vzdychla.
Teplo perinky sa rozplynulo a chlad začal účinkovať. Dieťa sa rozplakalo. Chytro uchopila konce perinky a náhlivo začala dieťa zakrývať. Nemohla sa pozerať na trasúce sa chudučké nôžky a leukoplastom prelepený ešte nezahojený pupček. Konečne sa jej to podarilo. Maličká je opäť v teplom bezpečí perinky. Chvíľu ešte pomrnčala a potom zaspala.
S úľavou si vydýchla.

6 komentárov:

Pustovníčka povedal(a)...

Tak toto ma dostalo ... To malicke stvoreniatko, keby to teraz citalo, urcite by nezadrzalo slzicky dojatia. Vsak vies ...

sas povedal(a)...

By som sa asi bala takeho drobnuckeho stvorenia i dotknut, aby sa mu daco nestalo. No ale ta nahota maleho tvorceka je preco akoze protivna? Mne sa to nezda, ved to je zlate..

femma povedal(a)...

určite nie protivná, v žiadnom prípade, je taká krehká, až sa jej bojí človek dotknúť

germa povedal(a)...

krehká nahota, ako ten najdrahší porcelán :)

lota povedal(a)...

dva krát som to zažila.-) s prekvapením v tvári spoznať celé maličké telíčko až doma. V pôrodnici nám nedovolili...Krehučké ale veľmi životaschopné nahé ľudské mláďatká.-)

Aventerra povedal(a)...

krehko citlivá clivota od šťastia :) ... iste je to krásne, zažiť čosi také...